Kum Nye Yoga is een evenwichtige adem- en lichaamsbeoefening en zelfmassage, die voortkomt uit de Tibetaanse Boeddhistische Nyingma traditie.

Kum Nye Yoga is ruim 40 jaar geleden in het westen geïntroduceerd door de Tibetaanse leraar Tarthang Tulku. De oefeningen zijn geworteld in oosterse medische en meditatieve tradities met een diep inzicht in de wisselwerking tussen geest, lichaam, adem en zintuigen.

Voelen en Bewustzijn
Kum Nye Yoga kenmerkt zich door het bewust worden van gevoelens en sensaties in je lichaam die door oefeningen worden opgewekt.
Lichaams- en ademhalingsoefeningen helpen bij het (her-)ontdekken van onze gevoelens.
Zelfmassage en bewegingsoefeningen stimuleren subtiele energieën die helpen lichaam en geest te integreren. Strekoefeningen brengen een diep gevoel van ontspanning teweeg op fysiek, mentaal en energetisch niveau.
Dit gebeurt heel rustig, zodat er alle tijd is om je bewust te worden van wat je voelt. Dat is niet altijd onder woorden te brengen. Het voelen heeft eerder een ‘smaak’, die je in stilte leert ‘proeven’.
Zonder er een oordeel over te hebben of aan jezelf te vertellen wat er gebeurt, leer je direct contact te maken met je ervaringen.

Evenwicht en Levensenergie
Lichaam en geest verkennen via de ervaring maakt bewuster van wat zich in onze ‘binnenwereld’ afspeelt.
We leren de taal van het lichaam verstaan en krijgen inzicht in de werking van onze geest.
We ontdekken hoe we gespannen en uit balans raken en ook hoe we die balans weer kunnen herstellen. Zo zijn we minder overgeleverd aan wat zich aandient, binnenin ons alsook om ons heen. We beginnen keuzes te maken die ons evenwicht en onze levensenergie ondersteunen.
Hierdoor komen we in een opwaartse spiraal van mogelijkheden, in plaats van de vicieuze cirkel, die steeds benauwender en kleiner wordt. Deze beweging heeft ook zijn weerslag op onze omgeving. We reageren en handelen vanuit evenwicht en vertrouwen.

KUM NYE YOGA
Kum Nye (spreek uit koem njee) vind zijn herkomst in Tibetaanse medische teksten uit de 8e eeuw, waarin vaak verwijzingen werden gegeven voor genezing van ziekten veroorzaakt door geblokkeerde energie. Tarthang Tulku heeft de oefeningen aangepast aan de behoefte van de westerse mens.

YBlogodef

Kum Nye Yoga

Tarthang Tulku

Kum betekent lichaam in de zin van bestaan, de belichaming van het totaal van ons menselijk potentieel. Nye betekent massage of wisselwerking.

In Kum Nye Yoga activeren we het (subtiele) energie-lichaam, door gevoelens te stimuleren (nye), waardoor we op een natuurlijke manier lichaam en geest ontspannen en blokkades laten oplossen. Als de energie gaat stromen komen lichaam en geest in evenwicht, waardoor we ons gezonder, gelukkiger en meer in contact met onze omgeving voelen.

Kum Nye Yoga kan door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd of conditie. Inmiddels wordt het ook met succes toegepast door sommige fysio- en psychotherapeuten. Tevens is Kum Nye Yoga een geschikte ingang voor meditatie.

Tarthang Tulku
Tarthang Tulku is geboren in Tibet, waar hij is opgeleid in de Nyingma (oudste) traditie van het Tibetaans Boeddhisme. Dit unieke systeem van ontspanningsoefeningen is opnieuw vormgegeven vanuit zijn ervaring met westerlingen.

Tarthang Tulku heeft onderricht ontvangen van de meest vooraanstaande meesters in de Nyingma traditie van het Tibetaans Boeddhisme. Sinds 1969 woont en werkt hij in de VS. Onder zijn leiding ontstond een wereldwijd netwerk van Nyingma organisaties die enerzijds werken aan het behoud van het Tibetaans cultureel-erfgoed, anderzijds aan het toegankelijk maken van de Dharma (-wijsheid) in het westen. Tibetaanse teksten, die verloren dreigen te gaan worden opnieuw gedrukt en deels vertaald. Zelf schreef Tarthang Tulku tientallen boeken, speciaal bedoeld voor westerse studenten.

Introductie
PattabhiJoisduo1
YBlente20153
imagesduckduckgocom
Pattabhi Jois
Geschiedenis  van Yoga
Kum Nye Yoga
Pattabhi Jois   Geschiedenis  van Yoga Kum Nye Yoga